Op zaterdag 13 en zondag 14 juli hebben Stadjers de kans om honingbijen van dichtbij te bekijken, want dan houden de imkers van Groningen open huis! Ervaren bijenhouders leggen uit hoe het leven van hun volkjes reilt en zeilt en geven tips voor wie interesse heeft in het bijenhouderschap.
Bijen zijn belangrijk
Met de Open Imkerij Dag vragen de imkers aandacht voor de honingbijen. Dit jaar zag Frank Broersma, al 25 jaar imker en tevens voorzitter van de Bijenhoudersvereniging Groningen, dat iets meer dan een derde van zijn volken de winter niet had overleefd. De bijensterfte heeft diverse oorzaken, waaronder voedselgebrek en gifgebruik. Bijen zijn echter verantwoordelijk voor een heel groot deel van de bestuiving van bloemen en planten: “bijen zijn hartstikke belangrijk” is dan ook de boodschap van de open dag. Tijdens de open dag beantwoorden de imkers vragen van bezoekers. Wat is bijvoorbeeld honing slingeren? Hoe herkent een imker de koningin van een volkje? Verder kunnen bezoekers de bijen uiteraard van dichtbij bekijken, diverse soorten honing proeven, een potje lokale honing kopen, en informatiemateriaal meenemen.
3 locaties
Op zaterdag 13 juli is de bijenstal in het Stadspark geopend van 10.00 – 17.00 uur. Deze is te vinden op de hoek Peizerweg/Campinglaan. Aan de weg zal een duidelijke markering zijn. Op zaterdag is ook de Bijenstal Langszij de Wilgen in het LeRoy-gebied in Lewenborg te bezoeken tussen 14.00 – 17.00 uur. Het adres van deze bijenstal is Kiel 11. Op zondag 14 juli is de bijenstal op de Stadsboerderij de Wiershoeck geopend van 13.00 – 17.00 uur. Deze is het gemakkelijkste te bereiken via de parkeerplaats van de Dom Helder Camaraschool, aan de Onnemaheerd 2 in Beijum. Alvast een voorproefje nemen op de open dag? Kijk op www.bijengroningen.nl en www.bijenhouders.nl
Zelf wat doen
Wat terugdoen voor de bijen? Bekijk dan eens de website www.nmfgroningen.nl/vierdetuin . Hierop staan allerlei tips voor bijvriendelijk tuinieren. De Open Imkerij Dagen vallen onder het activiteitenprogramma van Vier de Tuin: een campagne voor diervriendelijk tuinieren die de Natuur en Milieufederatie, de Gemeente Groningen en de lokale groene organisaties organiseren. Zij voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg.
Geen hovenier
Je hoeft echt geen hovenier te zijn om het voor de dieren aangenamer te maken in je tuin. Daarom zijn er handige flyers gemaakt met tips voor een diervriendelijke tuin. Daarnaast zijn er het hele jaar activiteiten. In de lente staan de vlinders centraal, in de zomer de vleermuizen, in de herfst de egels en in de winter de vogels. Deze activiteiten worden in samenwerking met de natuurorganisaties in de stad georganiseerd.