Bijen in Beijum

Het bezoekerscentrum Beijum staat zondag 17 juni in het teken van de Bij. Jong en oud kan zich hier vanaf 10 uur onderdompelen in speurtochten vol leuke bijenweetjes, het rollen van waskaarsen, bijenknutsels maken of een bezoek brengen aan een echte bijenstal. En wie schrijft de leukste Beijumse Bijenlimerick?

Bijen, met name de sociaal levende bijen zoals de honingbij, zijn fascinerende insecten. Hun sociale orde en de uitgekiende manier van samenleven blijft mensen verbazen.Daarnaast zijn bijen wereldwijd als bestuivers een economische factor van belang. Albert Einstein zou beweerd hebben dat het uitsterven van de bij ervoor zou zorgen dat de mens binnen vier jaar hetzelfde lot ondergaat.

Moeilijke tijden
Een speculatieve uitspraak natuurlijk, maar één die laat zien dat het belang van de bij niet onderschat moet worden. Helaas maken alle bijen, zowel wilde bijen als honingbijen, moeilijke tijden door. Onder andere door verschraling van het landschap en een toenemend gebrek aan bloemen lopen hun aantallen terug. Daarnaast is er de laatste jaren een onverklaarbare bijensterfte. Door het jaar 2012 uit te roepen tot ‘Jaar van de Bij’ hopen natuurorganisaties aandacht te vestigen op het belang en behoud van de bij. Ook Groningen besteedt hier aandacht aan. Om Stadjers te enthousiasmeren de bijen een handje te helpen, worden onder de noemer ‘Groningen Zoemt’ allerlei acties georganiseerd.

Bijenlimerick
Het bezoekerscentrum Beijum, beheerd door het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie van de gemeente Groningen (NDE), sluit zich hier graag bij aan. Op zondag 17 juni kunnen zowel jonge als oudere kinderen hier met hun ouders speurtochten doen, waskaarsen maken, om het uur een bezoek brengen aan de bijenstal op het terrein van de Wiershoeck, bijen knutselen van natuurlijk materiaal en meedingen naar ‘Beijums Beste Bijenlimerick’, waarbij een jury van Beijumse dichters het leukste, grappigste of bij-de-handste bijenwoordgrapje zal belonen.
Het bezoekerscentrum van NDE is gevestigd in de Boerderijum. Bezoekers kunnen op zondag ook terecht in het Theehuis, de dierenweide en de speelplaats van de Zijlen of langswippen bij kinderdagverblijf de Mallemolen.

NDE brengt natuur naar stadjers

De afdeling NDE (natuur en duurzaamheideducatie) van de gemeente Groningen wil de natuur dichter bij Stadjers brengen. NDE ondersteunt scholen in natuureducatie met lessen op kinderwerktuinen en diverse programma’s rond natuur en duurzaamheid. Het bezoekerscentrum herbergt de eigen collectie van NDE. Deze wordt ingezet voor tal van educatieve programma’s. Ook worden er vanuit het bezoekerscentrum natuurexcursies in de omgeving georganiseerd.

Wat: Bijen in Beijum
Waar: Bezoekerscentrum Beijum, Boerderijum, Beijumerweg 19a
Wanneer: zondag 17 juni van 10.00 uur tot 16.00 uur

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.