Bewonersbedrijven op het BOB-feest? Wat moet dat?

In deze tijd van bezuinigen en een overheid die zich steeds meer terugtrekt, staat het wijkbeleid onder druk. “Blijft er in Groningen nog wel iets van een NLA over? Is er straks nog geld om de wijkproblemen aan te pakken? Om leuke dingen te doen?” zijn de belangrijkste vragen. “En wat is dan de rol van een bewonersorganisatie als de BOB?” kun je er gelijk achteraan vragen. Daarover gaat de bijeenkomst.

Vanuit het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) is vanuit Engeland het idee achter Bewonersbedrijven in Nederland geïmporteerd. In februari is in Leeuwarden het eerste bedrijf van start gegaan. Ook de plannen in Arnhem hebben al flink de pers gehaald.

Burgers nemen zo steeds meer het heft in eigen hand. ‘Dan doet de burger het toch zelf?’. Dat is de kant die de lokale democratie steeds meer opgaat. De inwoners zijn toch zeker zélf de eigenaar van hun stad of wijk? Die weten zélf toch veel beter wat er moet gebeuren? Het College van B&W en de Gemeenteraad zijn toch ingehuurd om de inwoners te bedienen? En moeten ambtenaren niet gewoon die bewoners ondersteunen in plaats van ze te vertellen wat ze moeten?

Maar dan moet de wijk ook aan de slag en niet achterover leunen. Wat willen we? Welke mogelijkheden zijn er? Welke voorbeelden zijn er? Welke kansen liggen er in Beijum? En hoe krijgen we de ambtenaren en de politiek achter ons idee?

Daarom neemt de BOB het voortouw met de organisatie van deze bijeenkomst. Omdat dit niet alleen een onderwerp is dat voor Beijum interessant is, wordt ook breder uitgenodigd. Want ook elders in de stad gebeurt al van alles op dit gebied. Zo wordt gedacht om de wijkvernieuwing in Selwerd volgens dit model aan te pakken. Ook op gemeenteraadsniveau wordt nagedacht en geschreven over die nieuwe lokale democratie; hoe dat moet, hoe dat kan. D66 deed al eerder een voorstel voor wijkconferenties, de PvdA bracht een notitie uit met meerdere suggesties, waaronder de ontwikkeling van bewonersbedrijven.

Kortom, de moeite waard om erbij te zijn, om mee te praten. 

Verdere informatie is te vinden op de sites:

http://www.lsabewoners.nl/

http://www.bewonersbedrijven.nl/

Het eerste bewonersbedrijf (in de wijk Heechterp-Schieringen in Leeuwarden) is enkele keren op TV geweest in het NCRV-programma “Altijd Wat”, de laatste keer enkele weken geleden. We proberen mensen uit Leeuwarden op de bijeenkomst te krijgen, maar de uitzending is te zien op http://www.lsabewoners.nl/bewonersbedrijven-in-altijd-wat/

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.