Transition Town Groningen vindt haar bakermat in Beijum! In 2008 opgericht door Hugo Klip en Eveline Rodenburg. Zij vonden gelijkgestemden in Selma Franssen, Peter Wierenga en Bert Groenewold. Maar ook Marja de Man, Wim Gersteling en Saskia Nieboer zijn inwoners die Transition Town Groningen een warm hart toe dragen. Inmiddels is Naomi Rumaloine in de kerngroep actief naast Frans Tijsterman, Hilde Ludwig en Ron van den Bosch.
Waar staan we voor?
1) Voor een stad onafhankelijk van aardolie omdat aardolie eindig is. Zo eindig zelfs dat we al op de helft zitten van wat zich ooit in de aarde bevond. Dit wordt peakoil genoemd. Er wordt vaak geroepen dat er nog genoeg is, er zijn grote olievelden in Canada; maar schijn bedriegt. Dit zijn olievelden waar vroeger niet naar om werd gekeken. Dit zijn olie/zand-velden; het zand moet van de olie gescheiden worden om de olie bruikbaar te maken. Door de hoge olieprijs is het nu “rendabel” om deze olie vrij te maken, namelijk de gemakkelijke olie is niet langer voorhanden. Met 1 liter olie kunnen we nu nog maar 16 liter olie uit de grond halen terwijl dit 100 jaar geleden 100 liter was. Verdere exploitatie van aardolie zal leiden tot nog hogere olieprijzen. Denk maar eens in wat je momenteel eet, consumeert, gebruikt… Zonder aardolie zou de huidige maatschappij niet kunnen functioneren.
2) Voor een stad met zo min mogelijk CO2- uitstoot. Klimaatverandering; we hebben er allemaal over gehoord. Sterker nog: de extremen wisselen elkaar steeds sneller af.
3) Maar ook voor een stad die zijn eigen boontjes kan doppen en niet omvalt als er in Amerika hypotheken worden afgesloten die niet deugen. We streven naar een sterke lokale economie.
We zijn geen actiegroepering; integendeel!
We willen de negatieve scenario’s ombuigen naar positiviteit door ons hoofd, hart en handen te gebruiken. Zelf groenten verbouwen, je eigen energie opwekken, in een klimaatneutrale woning wonen. Wij kunnen zelf het verschil maken door met elkaar te veranderen en door zelf weer het heft in eigen hand te nemen. Het leuke is dat je dit met elkaar kunt doen; dat schept een band: je krijgt er energie en voldoening van.
De onderstaande initiatieven zijn inmiddels uitgegroeid tot volwassen (werk)groepen:
Grunneger Power is opgericht als burgerbeweging; een energiecoöperatie voor de stad Groningen. Een organisatie zonder winstoogmerk dus; voor en door burgers. Ze staan aan de vooravond van het opzetten van een eigen energiebedrijf die de winsten zal gaan investeren in zonnepaneelprojecten; dus stroom uit Groningen (www.grunnegerpower.nl)!
Klimaatneutraal bouwen is met de transitie bezig van de Zwarte Doos aan de Eendrachtkade als klimaatneutraal ontwerp in combinatie met een vruchtbaar buitengebied (www.klimbogewo.nl).
Met Versvoko haal je lokaal lekker gezond in huis. Ook een burgercollectief (oa bestaande uit mede-oprichtster Jasmijn Berg) dat zelf de verse groenten betrekt van boeren en tuinders waardoor deze een eerlijke prijs kunnen verdienen en zo min mogelijk brandstof wordt verbruikt (www.versvoko.nl).
Repair Café organiseert evenementen die draaien om reparaties. Enthousiaste vrijwilligers van Repair Café repareren defecte spullen van Stadjers waardoor grondstoffen en energie gespaard blijven; hierbij wordt kennis overgedragen in een gezellige sfeer. (www.repaircafe.nl/groningen).
Spullendelen.nl is de site waar je spullen letterlijk kunt delen!
Maar het kan ook kleinschaliger:
Bij Kardinge is op initiatief van Erik Knollema een plukbos ontstaan bij Kardinge.
In het Hof van Reseda tuinieren de bewoners in het vierkant; zo worden overtollige groenten met elkaar gedeeld en zo wordt ervaring uitgewisseld (www.hofvanreseda.nl/home).
Heb je ook een idee of een vraag of wil je onze maandelijkse nieuwsbrief ontvangen; mail ons op info@TTGroningen.nl of kijk eens op onze website: www.TTGroningen.nl. Je kunt ons ook volgen: @TTGroningen !