Ruim vijftig wijkbewoners hielpen op zaterdag 22 maart mee met de schoonmaak van de Groene Long, die twee keer per jaar gehouden wordt. Gewapend met knijpstok, schepnet en vuilniszak gingen ze zwerfvuil en losliggende takken te lijf. Met name voor de sloten was veel aandacht. Dat is niet zo gek, want buiten de sloten was het opvallend schoon in het park.
Het is negen uur als de theeschenkerij van Boerderijum aan de Beijumerweg geheel gevuld is met vrijwilligers voor de schoonmaakactie. Ze drinken een kop koffie of thee en zijn in afwachting van wat er komen gaat. Op een groot bord hangt een lijst met namen en een groepsindeling. De vrijwilligers zijn verdeeld over zeven groepen en iedere groep heeft haar eigen gebied en taak. Een plattegrond laat zien welk gebied bij welke groep hoort.
Organisator Frans Egberink vertelt dat de schoonmaakacties gehouden worden sinds 2005. ‘Het park was toen helemaal verpauperd. De Werkgroep Groene Long kwam van de grond en we zijn het gebied twee keer per jaar gaan schoonmaken. Daardoor heeft de gemeente uiteindelijk besloten om het park ingrijpend te verbeteren met geld van het Nieuw Lokaal Akkoord. Wij organiseren behalve de tweejaarlijkse schoonmaakacties ook de Lentekriebels in april. Dat is voor leerlingen van de basisschool.’
Iedereen gaat om half tien naar buiten om zijn materialen te pakken. Er zijn handschoenen, knijpstokken, schepnetten, scheppen, speciale lange harken en zagen. De zagen zijn bedoeld voor de grote takken die overal verspreid liggen. De vrijwilligers ruimen deze op om ervoor te zorgen dat de sloten niet overvol raken en dat het gebied er netter uit komt te zien. In het parkje achter de Bentismaheerd liggen een paar wel heel grote stammen. Drie mannen proberen ze uit de sloot te trekken, maar ze krijgen er haast geen grip op. ‘Ze zijn zo glad als ik weet niet wat’, zegt er een.
Met het zwerfvuil valt het mee. Twee vrijwilligers vissen achter De Beijumkorf zakjes, blikjes en andere rommeltjes uit het gras en uit de sloot. Een van hen doet dat met een knijpstok, maar hij had beter een ander materiaal kunnen kiezen. Een knijpstok is kort en een sloot is diep. De man haalt bijna een nat pak. Sommige vrijwilligers vinden de gekste dingen in de bosjes: tuinstoelen, een kapotte bloempot, een oude microprocessor, paaltjes, stukken hout. Volgens Annet Prummel, die druk bezig is bij de vlindermuur, is dat weleens erger geweest. ‘We vonden in het begin ook wel bankstellen en hele motorblokken’, vertelt ze.
De tweejaarlijkse schoonmaak van de Groene Long, in maart en in november, werpt duidelijk zijn vruchten af. Werkgroeplid Egberink: ‘Dit soort acties kost weinig geld. De gemeente leent ons een deel van de materialen en een deel hebben we zelf. Daarnaast heb je wat kosten voor koffie en thee.’ Egberink heeft ook nog niet gehoord dat de acties vanwege bezuinigingen zouden moeten stoppen. Dat is maar goed ook, want de Groene Long is nog nooit zo schoon geweest.
Mark Mandjes