Beijum Kieskleurig

Pakweg vijftien jaar geleden logeerde ik in een zandgeel, barok aandoend huis aan een doorgaande weg in Bremen. We kwamen ’s avonds aan in een stille straat. De volgende ochtend keek ik uit het raam en tot mijn verbazing zag ik overal over straat mensen lopen, druk in de weer schilderingen op straat aan te brengen in heldere kleuren die straalden in de vroege zomerzon. Vogels, bloemen, vlinders, mensen in fantasiekleding, torens, schepen zag ik ingekleurd worden. Een lust voor het oog. Alsof het paradijs even op het asfalt werd vastgelegd.

Traffic Art
Het project werd georganiseerd door een plaatselijke buurtclub. De man die de tekeningen maakte en leiding gaf aan dit alles, was Ruhul Amin Kajol, geboren in Bangladesh en sinds 1986 woonachtig in Denemarken. Hij noemt zijn kunstvorm Traffic Art. Zie zijn website rakajol.com. Ik dacht meteen, dit wil ik ook in Groningen! En nu, in 2018, bestaat Beijum 40 jaar en hebben we een geweldige aanleiding om zoiets spectaculairs in huis te halen! Volgend jaar zou ook nog kunnen, want dan gaat het ‘derdengebouw’ open, wat natuurlijk weer een reden is voor een feestje.

Doe mee!
Dit project lukt alleen als het gedragen wordt door een grote groep Beijumers. Vandaar mijn oproep. Wie wil meedoen in een werkgroep om dit van de grond te trekken? Om ook hier een stuk straat met elkaar feestelijk te gaan beschilderen? Het is een initiatief dat bij mijn weten nog nooit in Nederland is vertoond dus ik denk dat we de nationale pers er ook wel bij zullen krijgen. Zo stuwen we Beijum eendrachtig en vreugedevol op in de vaart der volkeren. En dat kan toch niet verkeerd zijn.

Willem Pauwelussen

wpauwel@live.com

 

 

klik om te vergroten

 

 

2 reacties op “Beijum Kieskleurig

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.