Beijum en de gelddautomaten

Het verhaal is zo onderhand wel bekend. Na het vertrek van de videotheek eind augustus en de plofkraak van een paar week later in september, had de ING geen pinautomaten meer in de wijk en was er in Beijum-oost geen enkele automaat meer. Vanuit de BOB is vrij snel actie ondernomen of op Beijum-Oost een plek te vinden was waar een eventuele nieuwe automaat een plekje kon krijgen. Bij de Aldi kregen we nul op het rekest, bij de Bibliotheek was men wel enthousiast, ook het hoofdkantoor gaf groen licht.

Wat daarna volgde is in de vorige Beijumkrant beschreven. Het leek wel of niemand bij de ING zich hiermee bezighield en de BOB werd van het kastje naar de muur gestuurd. Onze conclusie: het lijkt wel of de ING helemaal niet terug wil naar Beijum.

Op de dag dat de vorige krant verscheen, vrijdag 31 januari, kwam het bericht dat de Rabobank een paar filialen sluit en per 1 mei een aantal pinautomaten weghaalt. Waaronder die bij Albert Heijn. Daarmee zou binnen een jaar drie automaten in Beijum verdwijnen en zou alleen de automaat van de SNS overblijven. Wat we zelf al bedacht hadden, werd ook bevestigd door reacties van boze en/of ongeruste wijkbewoners. De pinautomaat van de SNS is na de verbouw bij de Lidl in een soort steegje terechtgekomen; veel mensen vinden het niet veilig meer daar te pinnen.

De BOB wilde net actie naar alle banken ondernemen door hen te vragen of ze er niet gezamenlijk voor konden zorgen dat er minstens 2 pinautomaten in Beijum zijn, bij voorkeur één in West en één in Oost én op een veilige plek, toen het bericht kwam dat de ING wel in de wijk terugkomt.

Vanaf 10 april komt er niet alleen een geldautomaat maar een servicepunt van de ING in de drogisterij van Jacob Kamst. Voor veel meer handelingen dan alleen geld ophalen. Kamst heeft een contract van 5 jaar met de ING en laat vijf personeelsleden een opleiding volgen om de dienstverlening te kunnen verzorgen.

Nadeel is wel dat de automaat alleen tijdens de openingstijden van de winkel te gebruiken is, maar het voordeel is dat er meer mogelijk is dan alleen pinnen. De openingstijden van de winkel blijven gelijk, zo liet Kamst ons weten, van maandag t/m vrijdag van 9 – 18 uur, zaterdags een uurtje korter en op vrijdag tot 20 uur.

De ombouw van de winkel, het servicepunt is behoorlijk groot met 20 vierkante meter begint 1 april en tijdens de verbouw blijft de winkel gewoon open.

Voor de BOB is dit niet de meest ideale oplossing, maar ziet wel dat dit de meest haalbare is. Het is jammer dat er op Oost geen automaat komt, maar de nieuwe ING servicepunt biedt meer dan alleen pinnen en staat wel op een veilige plek en komt daarmee wel tegemoet aan het grootste deel van de bezwaren.

Door dit alles is wel duidelijk dat de lege plek op het plein waar de plofkraak plaatsvond, waarschijnlijk nog wel een tijdje leeg blijft, evenals de plaats waar de computershop zat.

Tekst: John Veldman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.