Amkemakoepel weer open?

Eerste bewonersvergadering lijkt positief.

In april 2013 hebben bewoners van de seniorenvoorziening de Amkemaflat een brief ontvangen van Patrimonium dat de recreatieruimte van de flat genaamd “De Koepel” voor een half jaar gesloten zou worden. Aanleiding waren de jarenlange conflicten tussen bewoners onderling over het beheer en bestuur van de vereniging “De Koepel”.

In opdracht van Patrimonium en onder begeleiding van ‘Opbouwwerk Stiel’ heeft het sociaal team van Beijum een groep bewoners geïnterviewd. Tijdens de interviews werd specifiek gevraagd naar de behoeftes, meningen en ervaringen ten aanzien van “de Koepel” en bijkomende conflicten. Tevens werd de vraag gesteld welke mogelijke oplossingen zij voor de problemen zagen. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een bewonersvergadering op 13 november 2013.

Opvallend is dat veel mensen moeite hebben van de onderlinge ruzies en het betreuren dat “de Koepel” gesloten is. Uit de enquête blijkt dat ruim 90% van de ondervraagden graag wil dat “de Koepel” weer open gaat. Bewoners geven ook aan dat zij een onafhankelijk(e) beheerder of bestuur willen die duidelijke regels voor het gebruik van “de Koepel” stelt.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de directeur van Patrimonium de leden een voorstel gedaan tijdens de bewonersvergadering. “De Koepel” kan weer open mits het bestuur zich het eerste jaar in het beheer, kas en activiteiten laat ondersteunen door een onafhankelijke partij.

De leden hebben hierover met elkaar vergaderd. Ze hebben afscheid genomen van de oud-bestuursleden met een woord van dank en bloemen. Gezamenlijk is er een nieuw bestuur gekozen. Dit bestuur zal de gesprekspartner worden voor Patrimonium en gezamenlijk de nieuwe koers uitzetten.

Het nieuwe bestuur werd met applaus ontvangen. Zij willen het verleden achter zich laten en vooruit kijken. Een positieve start naar een nieuwe werkwijze en heropening van “de Koepel”.

Debora den Haring en Sjoerd Sipma

(Sociaal Team Beijum)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.