Aftrap lentekriebels door de scholen

Op woensdagmorgen 10 april werd de aftrap verricht voor de jaarlijkse lentekriebelactie in Beijum. Traditiegetrouw door de Beijumse scholieren van de hoogste groepen van bijna alle basisscholen. Dit jaar deden rond de 180 kinderen mee uit diverse groepen 6, 7 en 8 van 6 scholen, te weten zo’n 65 van De Beijumkorf (beide locaties; ruim 25 van de Zwerm en bijna 40 van de Honingraat), 20 van De Doefmat, bijna 50 van De Dijk, ongeveer 35 van de Dom Helder Camara en ruim 15 van de Calvijnschool.

Deze actie, zoals altijd onder leiding van Frans Egberink en Theo Smit, blijft een groots en feestelijk gebeuren en kan niet plaatsvinden zonder de steun van allerlei organisaties en instanties. Dan gaat het bijvoorbeeld om de milieudienst en de wijkpost van de gemeente, het waterschap Noorderzijlvest, de corporaties Nijestee en De Huismeesters, maar ook om wijkinstanties als Stiel, Trefpunt, MJD en de werkgroep Groen en Grijs van de BOB.

De actie verloopt ook volgens een vast schema. Op weg van school naar het Trefpunt wordt zwerf- en drijfvuil verzameld en meegenomen, al dan niet met behulp van de milieudienst. Onderweg wordt een yell ingestudeerd. Bij het Trefpunt is tijd voor ontspanning met diverse spelletjes want aan het eind van de ochtend zijn er prijzen te verdienen voor de school met de beste yell, het meeste verzamelde afval en de winnaar van de spelletjes. Er is ook een prijs voor een wedstrijd (twister) tussen de begeleiders (meesters en juffen).

Naast twister bestonden de spelletjes uit touwtrekken, een luchtkussenrace, een parachutespel en de springslangrace.

Ruud van Erp, sinds een jaar stadsdeelcoördinator voor Noorddijk, vervulde dit jaar de ‘bobo-rol’ en mocht de prijzen uitreiken. Zo won de Doefmat de prijs voor de beste yell, de Dom Helder Camara die voor de optelsom van alle spelletjes en had De Dijk de meeste afval verzameld. De Dijk won ook de ‘overall’-prijs en juf Thea van de Calvijnschool won de ‘meesters-en-juffen-twister’.

Als blijk van dank kregen alle deelnemers een plantje mee naar huis.

John Veldman (tekst) en Willemien Mensinga (foto’s)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.