Afsluitend feest aanpak Doornbosheerd

Zaterdagmiddag 14 juni werd in de Doornbosheerd – en het aansluitende deel van de Barmaheerd – feest gevierd als sluitstuk van de werkzaamheden in deze beide heerden.

Al een flink aantal jaren is in deze beide heerden door gemeente en wijkinstellingen het nodige werk verricht. Eerst afzonderlijk, maar de laatste jaren in een zogenaamde ‘geïntegreerde aanpak’ oftewel op basis van een plan om zowel de sociale als de fysieke problemen op te pakken. En, niet onbelangrijk, met zoveel mogelijk bewoners.

Dat is gelukt, al weet je nooit precies of het achter elke voordeur ‘pais en vree’ is. Dat moet je ook niet willen weten, overigens. Het is genoeg dat betrokken bewoners weten waar ze terecht kunnen als ze hulp nodig hebben en juist daarin is ook fors geïnvesteerd.

Wat iedereen wel kan zien, en dat moment werd dan ook voor een feestje uitgekozen, was de afronding van de fysieke kant. In een paar maanden hebben de beide heerden een metamorfose ondergaan. Doorgaand verkeer kan niet meer (al schiet er soms nog stiekem een auto tussendoor), parkeren en groen zijn overzichtelijker, de bestrating is compleet vernieuwd, onvriendelijke onderdoorgangen zijn verdwenen en de speeltuin is opgeknapt. In het najaar wordt de beplanting verder aangelegd.

Als extraatje hebben 2 kunstenaars, Marijke Langius en Elly Schrotenboer, het stukje Barmaheerd opgefleurd met een groot Ganzenbord. De Barmaheerd die er misschien wel wat bekaaid af leek te komen in de publiciteit waarin het veelal alleen om de Doornbosheerd leek te gaan. Het was op 14 juni nog net niet af, maar een week later kon er volop gespeeld worden.

Op woensdagmiddag 2 juli wordt door de makers een middag ‘Hoe speel je Ganzenbord’ georganiseerd.

Voor de opening was kersverse wethouder Mattias Gijsbertsen uitgenodigd. In zijn praatje roemde hij de aanpak van dit stuk Beijum, juist vanwege de combinatie van sociale én fysieke aanpak, evenals de rol van bewoners en de samenwerkende organisaties. Hij vond ook dat een dergelijke aanpak, zeker op meerdere plekken in de stad waar een opeenstapeling van problemen valt te constateren, een prima oplossing is.

De openingshandeling door de wethouder bestond uit twee delen. Het onthullen van een bord met de naam van het enkele jaren geleden al geopende Doornbosparadijs en het in ontvangst nemen van dobbelstenen voor het Ganzenbordspel. Door de naam boven de deur moet nu iedereen het ‘buurtplekje’ (een pandje kunnen we de verbouwde onderdoorgang niet noemen) kunnen vinden.

Samen met vertegenwoordigers van De Huismeesters, de gemeente en enkele instellingen kreeg de wethouder een rondleiding door het gebied.

De foto’s zijn van Willemien Mensinga

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.