Aardbevingschade in Beijum

Beijum ligt in de buitenste cirkels rond het episch centrum van Loppersum. Afgelopen augustus, toen de tot nu toe zwaarste aardbeving plaatsvond, bleef de wijk Beijum niet ongeschonden.

Aan de Fossemaheerd constateerde een bewoner dat de bestaande scheur in een kalkzandstenen binnenmuur van zijn koopwoning na deze aardbeving ineens groter was geworden. Via de website van de Nederlandse Aardolie Maatschappij vulde hij een schadeformulier in en binnen drie weken werd contact met hem opgenomen. Een schadetaxateur (Arcadis) kwam langs en constateerde dat de scheur daadwerkelijk verder was gaan scheuren ten gevolge van de aardbeving.

“De karakterisering van het schadebeeld is van dien aard dat deze onder invloed van een aardbeving c.q. aardschok kan ontstaan. Van schade die een recente ouderdom hebben is het eerder waarschijnlijk dat deze tot de aardbeving te herleiden zijn.” (quote uit het schaderapport)

Er werd nog even door en rond het huis gelopen door de taxateur om uit te sluiten dat er nog meer structurele schade was aan de woning. Het rapport volgde vrij snel.

De bewoner van de koopwoning is tevreden met de adequate afhandeling van de schade en de snelheid waarmee de NAM deze schademelding heeft afgehandeld. De schade wordt door gedupeerde in eigen beheer gerepareerd.

Mike Tomale

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.