Aanpak Plein Oost begonnen

Aanpak Plein Oost begonnen – Beijumkrant, 23e jaargang – nummer 10 november 2011

“De aanpak van Plein-Oost is straks absoluut voor iedereen direct zichtbaar en zal een definitief omslagpunt bewerkstelligen wat betreft de beleving van dit deel van de wijk.

Winkelcentrum-Oost stond nou eenmaal symbool voor alles wat negatief werd ervaren aan Beijum-Oost: grauw, verloedering, ongezellig, kaal, overlast etc. Een mooi en als prettig ervaren winkelcentrum gaat straks, als het klaar is, uitstralen over de wijk en wordt iets om trots op te zijn. Het is straks de bedoeling dat Winkelcentrum-Oost niet meer gemeden wordt maar dat het juist een plek wordt waar je graag komt.”

Bovenstaand stond op de voorpagina van de Beijumkrant van juli 2006. Een lovend verhaal van de hand van Johan Fehrmann, toenmalige redacteur van de krant over de aanpak van Plein Oost. Uit de mond van één van de bewoners tekende hij op: “Er is goed naar ons geluisterd. Zo is er een aansluitpunt voor electriciteit op het plein gekomen en kreeg ik zelf paaltjes voor mijn deur tegen eventuele geluidsoverlast”.

Een andere bewoner vertelde hem: “We hadden 100% inspraak en het renovatieplan is samen tot stand gebracht. Het plein wordt autovrij, er komt prachtige verlichting en de parkeerplaatsen voor Innersdijk gaan verdwijnen. Wel wordt er ruimte gecreëerd voor taxi’s en ambulances en ook de politie krijgt de mogelijkheid met de auto op het plein te komen”.

Natuurlijk dachten destijds alle betrokkenen, inclusief de beide omwonenden, dat het plein er fors op vooruit zou gaan. Is het hen aan te rekenen dat het anders heeft uitgepakt? Dat er naderhand forse kritiek is gekomen op het verdwijnen van de weg en de busbaan, de inrichting van het plein, het magere winkelbestand?

Sinds de aanpak is het aantal leegstaande panden in elk geval afgenomen. Vooral slager Knot liet destijds weten dat met name sinds het verdwijnen van bus- en autoverkeer zijn omzet kelderde; hij sloot uiteindelijk zijn slagerij. Maar bakker Meindertsma, slager Oosterhof en dierenspeciaalzaak Hoogenberg verkasten bijvoorbeeld al veel eerder naar winkelcentrum West. Het lijkt hoe dan ook moeilijk om naast de Aldi meer winkels overeind te houden ‘op oost’. Andere functies zoals de videotheek, horeca en dienstverlening lijkt het beter te vergaan.

Deze maand is het 2 jaar geleden dat in Innersdijk tussen de 40 en 50 mensen aanwezig waren om met wethouder Karin Dekker wat verbeteringsplannen te bespreken. Nee, Plein Oost gaat niet weer helemaal op de schop; daar is ook helemaal geen geld voor. Naast een bijdrage van de gemeente voor verkeersaanpassingen heeft het Wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord een ton voor aanvullende verkeersmaatregelen en net iets meer dan een ton voor de aanpak van het plein beschikbaar gesteld. En net zoals de mensen in 2006 denken de mensen die nu de plannen maken dat de huidige voorstellen verbeteringen zijn.

De plannen zijn door het intussen aangekondigde tijdelijke vertrek van Innersdijk behoorlijk vertraagd. Zoals bekend krijgt Innersdijk een nieuw gebouw op bijna dezelfde plek en vertrekt men in de tussentijd voor een jaar of drie naar Ten Boer. Hoe ziet die nieuwbouw eruit? Komen daar andere, nieuwe voorzieningen bij? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor het plein? Begrijpelijk dat hierdoor de uitvoering werd vertraagd.

Afgelopen voorjaar is een keuze gemaakt tussen een tweetal ontwerpen voor het plein. Het winnende plan wordt komend voorjaar uitgevoerd. Deze weken vinden de eerste verkeersmaatregelen plaats, het verbreden van de weg en verplaatsen van de parkeerplaatsen aan de Claremaheerd en een paar andere kleine ingrepen. In een later stadium worden de overige geplande verbeteringen uitgevoerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.