Aanpak Plein Oost begonnen

Half april is de aanpak van plein oost eindelijk ‘echt’ begonnen.

Voor wie het nog weet. In november 2009 werden in een bijeenkomst in Innersdijk de eerste afspraken gemaakt over de aanpak van het plein in gezelschap van – toen nog – wethouder Karin Dekker. Het Wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord reserveerde geld, de wethouder deed er wat tonnen bij en zo konden plannen gemaakt. Een ontwerpsessie met Platform Gras in Pand49 met enkele bewoners en ondernemers en uiteindelijk mocht de wijk in maart 2011 uit twee ontwerpen kiezen.

De uitwerking van de ingrepen op het plein hadden meer voeten in de aarde dan verwacht. De bodem bleek ingewikkeld voor de gewenste bomen, de aanbieding van het Italiaanse marmer was eerder afgelopen dan gehoopt, Innersdijk ging weg, de BTW ging omhoog, en zo waren er nog wel wat zaken die voor vertraging zorgden.

Wat de verkeersmaatregelen betreft  zijn in januari 2012 al wel de maatregelen rond het parkeren aangepakt in het stuk voor de videotheek. Het inparkeren werd ruimer, maar vanwege het vertrek van Innersdijk werd de beloofde insteek naar de Bentismaheerd vooralsnog uitgesteld. Merkbaar in dat jaar is al wel dat de nieuwe situatie daar flink verbeterd is. Definitieve besluitvorming komt in een later stadium en is ook mede afhankelijk van hoe het nieuwe Innersdijk bereikbaar wordt.

Na al dat uitstel was een bijeenkomst belegd op 4 april. Voor omwonenden, ondernemers en ander betrokken volk. Om uitleg te krijgen over wat er wanneer staat te gebeuren, want het gaat los! Helaas waren er geen omwonenden en ondernemers, maar wel mensen van de Zorggroep Groningen (is Innersdijk), de politie, Stiel en diverse actieve leden van de BOB.

Omwonenden en anderen hebben inmiddels een brief gekregen waarin stond dat de werkzaamheden op 15 april zouden beginnen.

De hoofdlijnen van de aanpak zijn:

  1. Om de snelheid van brommers af te remmen komen er rond het plein bloembakken en poefs (massieve bloembakken zonder bloemen). Die kunnen bij nader inzien een andere plek krijgen, als blijkt dat ze dan beter staan. De bloembakken worden door ondernemers onderhouden. Ook wordt de onderdoorgang naast Pand49 zo aangepakt dat racen niet meer kan.
  2. De zogenaamde waterpartij wordt een paar meter korter dan oorspronkelijk bedacht. Ook worden podium en tribune, aan weerszijden daarvan, precies omgedraaid. Heeft te maken met kosten, maar ook met leidingen in de grond.
  3. Allerlei zaken m.b.t. de bediening van de waterpartij (tientallen opspringende spuiten) moeten nog geregeld. Het is niet de bedoeling dat deze dag en nacht blijft spuiten en ook bij bepaalde activiteiten moet hij uitgeschakeld. Een ingewikkeld technisch probleem dat nader wordt uitgezocht.
  4. De werkzaamheden zijn voor de zomervakantie afgerond, op het plaatsen van de bomen na. Die komen na half november. Het worden moeraseiken die al enige omvang hebben zodat het niet 20 jaar duurt voor ze pas voor schaduw kunnen zorgen.

foto: Bart Luurtsema

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.