Aai een egel op de ‘Egeltjesdag’!

Op zondag 26 oktober zet het centrum voor Natuur en Duurzaamheideducatie (NDE) de egel in het zonnetje tijdens de Egel-doe-dag. In het Bezoekerscentrum Beijum kunnen kinderen en hun ouders via leuke en leerzame activiteiten het leven van de egel verkennen. De wijknatuurgidsen zoeken in de wijk naar egelsporen en om 15.00 uur worden er (échte) egels van het dierenopvangcentrum weer losgelaten in de vrije natuur.

De egel is een bijzonder zoogdier. Met zijn snoezige en stekelige uiterlijk spreekt hij kinderen en volwassenen tot de verbeelding. De egel is ook een nuttig dier. Hij eet insecten en slakken die mensen schadelijk vinden. Helaas krijgt hij op deze manier ook schadelijk slakkengif binnen: één van de redenen waarom het slecht gaat met de egel. Om te laten zien hoe we goed voor hem kunnen zorgen, organiseert NDE jaarlijks de inmiddels beroemd geworden ‘egeltjesdag’.

In de vrije natuur

NDE zet de egel in het zonnetje met een aantrekkelijk programma: in en om het bezoekerscentrum kunnen kinderen een speurtocht doen, knutselen, een egel zoeken in een houtstapel en een kijk- en doewijzer gebruiken. Bij Kindercentrum De Mallemolen kun je voelen en raden wat er in herfstdozen zit. Ook scharrelen er échte egels rond: dierenopvangcentrum ’t Hemelriekje geeft NDE de eer om herstelde egels weer in de vrije natuur los te laten. Dit gebeurt rond 15.00 uur.

Het spoor van de egel
Om 10.30 uur en 14.00 uur trekken de wijknatuurgidsen van Natuurmonumenten erop uit om het spoor van de egel te zoeken. Waar wonen egels? Wat eten ze? Welke dieren zijn nog meer ’s nachts actief? En hoe kunnen wij de egels een handje helpen?

De ochtendexcursie is gericht op kinderen, de middagexcursie is voor oudere kinderen en volwassenen.

Open Zondag Boerderijum

De egel-doe-dag is de laatste Open Zondag van de Boerderijum in Beijum. Naast het bezoekerscentrum zijn ook het theehuis en het terras van De Zijlen geopend.

Wat? Egel-doe-dag in het bezoekerscentrum Beijum met diverse kijk-, voel- en doe-activiteiten

Waar? Beijumerweg 19c, in de Boerderijum

Wanneer? Zondag 26 oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: Jothea Brouwer, jothea.brouwer@groningen.nl, 050-367 63 23 / 06-12607830

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.