79% bewoners Beijum-Oost in Groningen blij met woonwijk

Bewoners spreken experts tegen: ‘bloemkoolwijk’ is niet passé

Zwolle, 10 december 2013 – 79 procent van de bewoners van de wijk Beijum-Oost uit Groningen is tevreden over de wijk. De zogenaamde ‘bloemkoolwijk’ wordt met name gewaardeerd om de hoeveelheid openbaar groen en de afstand tot de dagelijkse voorzieningen. Bewoners beschouwen criminaliteit, vandalisme en hangjongeren als de grootste problemen in de wijk. Dit blijkt uit een enquête onder 117 inwoners van Beijum-Oost als onderdeel van landelijk onderzoek naar bloemkoolwijken van de TU Delft en Bouwfonds Ontwikkeling.

Eén op de vijf woningen in ons land staat in een bloemkoolwijk. Dit is een groene, kindvriendelijke wijk met een typerende opzet bestaande uit hofjes en een vertakte ontsluitingsstructuur, die qua vorm wat weg heeft van een bloemkool. De Groningse wijk Beijum-Oost is een typisch voorbeeld. De wijk beslaat in totaal 3.050 woningen, gebouwd tussen 1982 en 1983 en bestaat voor 33 procent koopwoningen en voor 67 procent uit huurwoningen. 29 procent van de bewoners geeft aan zeer tevreden te zijn met de wijk, 50 procent is tevreden. 17 procent van de inwoners is geneigd binnen vijf jaar te verhuizen.

Experts vinden  bloemkoolwijk niet meer van deze tijd

44 procent van de experts uit de bouwwereld beschouwt bloemkoolwijken zoals Beijum-Oost als onaantrekkelijk in stedenbouwkundige opzet (de indeling van de wijk). Een meerderheid van de experts vindt dat het concept van bloemkoolwijken niet herhaald zou moeten worden in toekomstige nieuwbouwwijken. De bewoners van de tien onderzochte Nederlandse bloemkoolwijken zijn het hier niet mee eens: 80 procent van de inwoners is tevreden tot zeer tevreden over de eigen wijk. Friso de Zeeuw van Bouwfonds Ontwikkeling: ‘De mening van bewoners van Beijum-Oost is voor ons erg belangrijk, zij zijn tenslotte degenen die een goed beeld hebben van de voor- en nadelen van de wijk. Hun reacties nemen wij zeker mee bij toekomstige gebiedsontwikkelingen.’

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft in samenwerking met Bouwfonds Ontwikkeling. Het had tot doel te weten te komen welke principes en ruimtelijke kenmerken van zogenaamde ‘bloemkoolwijken’ te gebruiken zijn bij de ontwikkeling van toekomstige woonbuurten. In dit onderzoek is gebruik gemaakt van onder meer  een literatuuronderzoek, een ruimtelijke analyse en enquêtes onder ruim 1.400 bewoners van Bloemkoolwijken en bijna 300 professionals uit de bouwwereld. Een samenvatting van het rapport is hier te downloaden. Tevens is hier een nieuwsvideo over de bloemkoolwijk te downloaden. Meer informatie over bloemkoolwijken is te vinden op: www.gebiedsontwikkeling.nu.

Over Bouwfonds Ontwikkeling
Bouwfonds richt zich op de ontwikkeling van integrale woongebieden en kleinschalig commercieel vastgoed, waar het goed wonen, leven en recreëren is. Bouwfonds is marktleider op het gebied van zowel binnenstedelijke gebieden als uitleglocaties. Bouwfonds zet hierbij in op nauwe samenwerking en sterke coalities met kopers, overheden, maatschappelijke organisaties en andere marktpartijen. Dankzij die geïntegreerde aanpak opereert ze vanuit draagvlak en betrokkenheid. Met haar concepten en gebiedsontwikkelingen streeft Bouwfonds Ontwikkeling naar een optimaal rendement op het gebied van wonen, comfort en duurzaamheid. Op die manier wordt vooruitgang gecreëerd voor alle betrokken partijen. Bouwfonds Ontwikkeling is onderdeel van de Rabo Vastgoedgroep. Kijk voor meer informatie op www.bouwfonds.nl.

Over Bouwkunde aan de TU Delft

In haar 105-jarige bestaan heeft de faculteit Bouwkunde een stevige internationale reputatie opgebouwd in het opleiden van architecten en stedenbouwkundigen en in het scholen van promovendi. Met zo’n 3000 studenten, ruim 600 medewerkers van wie circa 200 FTE wetenschappelijk personeel, is de faculteit één van de grootste opleidingen van de TU Delft en een van de meest gerenommeerde architectuurfaculteiten in Europa. Een gedegen ontwerpersopleiding en onderzoek in het domein van de gebouwde omgeving vormen van oudsher de opgave waar de faculteit voor staat. Bijna 30 hoogleraren zijn werkzaam op uiteenlopende wetenschapsgebieden die het gehele domein van de gebouwde omgeving bestrijken. Meer informatie op bk.tudelft.nl.

ingezonden door: LVBNetworks.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.