6e Beijumlezing: Lenny Bulthuis over Kunstkring De Ploeg in Beijum

Op woensdag 28 maart om 20.00 uur zal Lenny Bulthuis een lezing verzorgen in buurtcentrum De Kleihorn in Beijum. Het is de zesde in een serie lezingen georganiseerd door de Historische Werkgroep Beijum. Eerdere lezingen werden gegeven door archivaris Jan van den Broek, archeoloog Gert Kortekaas, bioloog Jan Doevendans, landschapsarchitect Ger Roosjen en oud-wethouder Max van den Berg.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de beroemde Kunstkring De Ploeg is opgericht. Ter gelegenheid van het Ploegjaar heeft het Groninger Museum van 26 mei tot 4 november een grote overzichtstentoonstelling. Ook is er een prachtig boek met talloze illustraties verschenen: De Ploeg: Avant-garde in Groningen 1918-1928 (WBOOKS).

Het grote publiek zal bekend zijn met de landschapsschilderingen die kunstenaars als Johan Dijkstra en Jan Altink in het Groningerland hebben gemaakt. Wie kent bijvoorbeeld niet het kerkje van Oostum van Johan Dijkstra? Minder bekend is misschien dat de Ploegschilders ook in Beijum en omgeving inspiratie voor hun kunst hebben opgedaan.

Lenny Bulthuis is Medewerker Cultuurpijlerschap De Ploeg van het Groninger Museum. In die hoedanigheid is zij een van de docenten tijdens de Collegereeks 100 jaar De Ploeg (1-22 juni). Als inwoonster van Noordwolde is zij daarnaast een kind van deze streek en kent zij de landschapsschilderijen van De Ploeg als het ware van binnenuit.

 

De Historische Werkgroep Beijum, verantwoordelijk voor het geschiedenisboek Boeren, burgers, Beijumers (2012, 2e herziene druk 2014), wil met de serie lezingen de belangstelling voor de geschiedenis en actuele ontwikkelingen van Beijum en omgeving een impuls geven.

 

Plaats: Buurtcentrum De Kleihorn, Fultsemaheerd 87, 9736 CT Groningen tel 050-5494820

Tijd: Woensdagavond 28 maart 20.00 uur (zaal open om 19.45 uur)

Entree: gratis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.