Groningen, 24 februari 2015
Afgelopen weken is door de groenbeheerder in de wijk Beijum op grote schaal gesnoeid.
Het resultaat is een kaalslag die het beste als climax van vijftien jaar wanbeleid omschreven kan worden.
16 jaar geleden zijn we komen wonen in wat toen de groenste wijk van Groningen was.
Inmiddels is door bezuinigingen en uitbesteden van groenbeheer veel groen, en daarmee ook woongenot verdwenen.
Als gevolg van gemeentelijk beleid is het groenbeheer teruggebracht tot eenmaal per jaar maaien van grasvelden, en jaarlijks onderhouden van slootkanten en wandelpaden door externe partijen die geen enkel ander belang hebben dan de klus zo snel mogelijk klaren met zo weinig mogelijk kosten.
Dat leidt ertoe dat met groot materieel slootkanten en wandelpaden vernield worden. Grasvelden waarop ooit gevoet- of volleybalt kon worden zijn veranderd in hoogpollige weilanden, waar helaas geen vee op loopt om het geschoffel van zware machines te egaliseren…de schelpenpaadjes verdwijnen langzaam in een bad van blubber omdat de afwatering volledig verstoord is. Op de meest warme dagen van de zomer staan er nog plassen water op de fietspaden…
Al te grote plassen water worden gedempt (!) met lukraak weggegraven grond van slootkanten…
Uiteindelijk is de genadeklap uitgedeeld in de vorm van een snoeiprogramma waarmee al het achterstallige snoeiwerk van afgelopen jaar in één keer ongedaan is gemaakt… en bovendien het snoeiwerk voor de komende 15 jaar ook overbodig is geworden: ER staat gewoon bijna NIETS meer overeind…
Wonend aan een heerd waar de achtertuin verscholen lag in het groen, kijken we nu tegen muren en schuttingen aan van huizen die ruim 30 meter verderop staan…
Bomen met een stamomvang van meer dan 25 centimeter zijn zonder meer als “struik” gesnoeid…zelfs binnen de erfafscheiding…zonder dat er overleg is geweest met de huis- en tuinbezitters.
Kortom: ik ben het meer dan zat!
Ik heb daarom een concreet verzoek:
1. Herstel de beplanting in overleg met bewoners op die plaatsen waar rigoureus gekapt is.
2. Ga structureel in overleg met bewoners over beheer van de groene ruimte.
3. Beoordeel de kwaliteit van het groenbeheer door de uitvoerder voor dat nieuwe onderhoudscontracten worden afgesloten.
4. Betrekking in de beoordeling van de kwaliteit van het groenbeheer de bewoners via een tevredenheidsonderzoek.
in afwachting,
K.R.
(naam is bij redactie bekent)
Zie ook eerder verschenen artikel over de huidige kaalslag in de heerden in Beijum
Reageren? Gebruik onderstaand reactie formulier.
Het pedaalpad, tussen de Mudaheerd en de Kremersheerd, is in de loop der jaren een mooi lindenlaantje geworden. Tot mijn grote schrik zag ik vanmiddag dat de lindes (duurzame bomen volgens de gemeente Groningen) gekapt worden. Waarom??????